4. GÜÇ ODAKLI YAŞAM İLE İNSAN ODAKLI YAŞAM ARASINDAKİ FARKLAR
Yukarıda yer alan çizelge iki yaşam biçimi arasındaki farkları özetlemektedir. Yaşamın her döneminde insanlar bir sonraki dönem için hazırlanmaktadır. Bizi çevreleyen sosyal çevre tarafından (Aile, arkadaşlar iş ortamındaki insanlar vs.) kişiliğimiz ve ruhsal yapımız şekillendirilmektedir.
Güç odaklı yaşam ile insan odaklı yaşam arasındaki farkları şöyle özetleyebiliriz:
- Güç odaklı yaşam insanlar arasında sürekli olarak rekabeti öngörmektedir. İnsan odaklı yaşamda ise rekabetin yerini uzlaşı ve hoşgörü almıştır.
- Güç odaklı yaşamda insanlar her türlü kararlarında ve tutumlarında sürekli olarak ben ne kazanırım ne kaybederim hesabı yaparlar. Karşısındakilerin doğanın ve insanların nasıl etkileneceğini düşünmezler. İnsan odaklı yaşamda ise insanlar kararlarında ve tutumlarında kazançtan ziyade diğer insanların ve insanlığın nasıl etkileneceğini göz önünde bulundururlar.
- Güç odaklı yaşam sürekli daha fazla tüketmeyi önermektedir. Ne kadar çok fazla tüketirlerse daha mutlu olacaklarına insanlar inandırılmıştır. Bu nedenle yaşamları boyunca hep daha büyük bir ev, araba veya yeni bir kıyafet alabilmek için çılgınca koşuştururlar. Bu arzularına kavuşabilmek içinde çevrelerinde olup biten pek çok kötülüğü görmez den gelirler. İnsan odaklı yaşamda ise tüketim gerçek ihtiyaçlara yönlendirilmiştir. İnsanlar doğaya ve insanlığa saygılı olup, çevrelerinde olup biten bütün kötülüğe karşı açık yüreklilikle tavır alırlar.
- Güç odaklı yaşam insanları narsisleştirmektedir. Gücü arttıkça çevresinde gücüne hürmet edenler çoğalır. Sürekli pohpohlanan güçlü insanlar kendinden güçsüzleri birer eşya veya hayvan gibi görmeye başlar. İnsan odaklı yaşamda her şeyin merkezinde insan olduğundan tüm insanlara ve insanlığa bakışı değişmez.
- Güç odaklı yaşamda sürekli olarak kendini diğer insanlara beğendirme ihtiyacı vardır. Başkaları tarafından sürekli olarak takdir edilmek isterler. İnsan odaklı yaşamda öne çıkma ihtiyacı yoktur.
- Güç odaklı yaşamda kendisi gibi düşünmeyen veya kendisine hizmet etmeyenlere karşı düşmanca hisler ve tutum gelişir. İnsan odaklı yaşamda ise her türlü yaşama ve düşünceye saygı vardır.
- Güç odaklı yaşamda sahip olunan güç düğer insanları kontrol etmek için araç olarak kullanılır. (Örneğin pek çok erkeğin fiziki gücünü kullanarak eşine veya diğer bayanlara şiddet uygulaması onu tehditle aşağılaması ve her türlü kötü muameleye maruz bırakması dünyada çok yaygındır) İnsan odaklı yaşamda ise güç koşulsuz olarak yakın çevrenin ve tüm insanların iyiliği için kullanılır.
- Güç odaklı yaşamda insanlarda sürekli bir doyumsuzluk vardır. İnsanlar arasındaki yaşamın tüm aşamalarında yaşanan rekabet beraberinde kıskançlık, kin ve nefret duygularını körüklemektedir. İnsan odaklı yaşamda ise huzur ve sevgi vardır.
- Güç odaklı yaşamda insanlar sadece güce ve güçlüye hürmet ederler. Daha fazla güce ulaşmak için her türlü yalan ve entrika yapmaya meyillidirler. Tutum ve davranışlarını sınırlayan, dürüst ve ahlaklı olmalarını sağlayan içsel denetim mekanizmaları zayıftır. İnsan odaklı yaşamda ise insanların diğer insanlara, canlılara ve cisimlere karşı tutumlarını belirleyen sağlam içsel denetim mekanizmaları vardır. Bütün ilişkilerinde ve faaliyetlerinde demokrasi ve insan haklarına saygılı davranırlar.
Güç odaklı yaşam da devletlerin, siyasi parti sendika ve organizasyonların yapısı ve oluşumu önceki bölümlerde anlatılmaya çalışılan yeni, dünya düzenindeki insan unsurunun Birinci ve ikinci kademelerindeki kişilerin istek ve menfaatleri doğrultusunda şekillenmektedir. İnsan odaklı yaşamda ise tüm organizasyonlarda insanların menfaatleri göz önünde bulundurulmalıdır.
Devam etmek için tıklayın..
Yorumlar -
Yorum Yaz