5. SON SÖZ VE ÖNERİLER
Yaşam, kuralları önceden belirlenmiş bir oyun gibidir. Bu yaşam oyununu oynamaya küçük yaştan itibaren başlıyoruz. Oynadığımız bilgisayar oyununun bizim dışımızda birilerinin belirlediği bazı kuralları vardır. Başarılı olmak için bu kurallara göre yarışır ve puan toplarız. Oyunun kurallarını değiştirmeyi düşünemeyiz bize bunun mümkün olmadığı öğretilmiştir. Yaşam oyununda da kuralları değiştirmenin mümkün olmadığı bize öğretilmiştir. Bizden beklenen ve bizimde düşünmeden yaptığımız şey bu oyunu oynamaktır.
Bu yaşam oyunun kurallarının 4 temeli vardır.
- Dini inanca bağlı kurallar.
- Örf, adet ve geleneğe bağlı kurallar.
- Bilimsel olgulara bağlı kurallar.
Bize öğretilenin aksine bütün bu kurallar uzun insanlık tarihi boyunca değişmiştir ve gelecekte de değişecektir. Bu kitap düşünüp sorgulama becerisini halen kaybetmemiş insanlara yol göstermeyi amaçlamaktadır.
Her zaman, her faaliyette ve her yerde bilimsel olgular ve yasalar, dini inanç, örf ve adetten önce gelmelidir. Hukuk da Fizik, Kimya gibi pozitif bir bilim dalıdır. Bu nedenle evrensel normlara sahiptir. En önemli evrensel norm ise “İnsan haklarıdır” Bu kitapta ele alındığı gibi insan haklarının yanında insanlara ve diğer insanlara karşı sorumluluklarda belirlenmelidir.
Yukarıdaki bölümlerde yer alan “insan hakları ve sorumlulukları” ile “yeni demokrasi” Tüm insanlığın ortak değerleri ve kuralları olarak benimsenip tüm insanlar ve kurumlar arası ilişkilerde uygulandığı ölçüde insanlık refah ve huzura kavuşacaktır.
Düşünme ve sorgulama kaygı verici, insanı üzen bir eylem haline gelmiştir. İnsanoğlu çevresinde ve dünyada süregelen kötülüğü görüyor, bütün bu olup biten karşısında çaresizliğini hissediyor. Bütün bu acı veren düşünme eyleminden yani şahsi sorumluluğundan kaçmak için uyuşturucu, alkol, televizyon gibi vasıtalarla mutlu olup kendisini oyalamaya çalışıyor.
Aldığı eğitimle, dinsel, örf adet ve geleneğe bağlı baskılardan kurtulan modern insan bireysel özgürlüğünü kazanmıştır. Ekonomik olarak kimseye bağlı olmayan insan bütün gereksinimini sistemden karşılamaktadır.
Bu bireysel özgürlük uğruna insanlık büyük bir bedel ödemekte yalnızlaşmakta çevresindeki fiziki ve sosyal evrene karşı duyarsızlaşmaktadır. Bu yalnızlığını ve duyarsızlığını zihnini oyalamak için seyahat ederek veya çok az kullanacağı muhtelif tüketim maddelerine yönelerek yenmeye çalışmalıdır.
İnsanlığın geleceği eski bağlarından kurtulan ve bireyselleşen bu insanların güç odaklı yaşam biçiminden vazgeçip, insan odaklı yeni bir yaşam kültürü yaratmak için birleşmesine bağlıdır. Bu birleşme ve organizasyonlar 7 nci bölümdeki F bendinde anlatıldığı gibi yasal dernekler, kulüpler şeklinde olabilir.
İnsan odaklı yaşamın ana kurallarını şöyle özetleyebiliriz.
- Bu evrende varlığımızı sürdürebilmek için her alanda güçlü olmalıyız. Bu güç arayışı yeterince olmalı hırs içerisinde hep daha fazlayı elde etme arayışına dönüşmemeli. (Güç odaklı yaşamla insan odaklı yaşam arasındaki en önemli fark budur.)
- Sahip olduğumuz gücü diğer insanları kontrol etmek, onları birtakım haklardan mahrum etmek için kullanmamalıyız.
- Temel yaşam amacımız kendi farkındalık düzeyimizi arttırmak, Önce yakın çevremizdeki insanlara sonra da diğer insanlara ve insanlığa yararlı olabilmek olmalıdır.
- Yaşamın her aşaması diğer aşamaya hazırlık olduğundan çok iyi planlanıp örgütlenmesi gerekir. (Örneğin okul öncesi yaşam okul dönemi iş hayatı hep bu esasa göre düzenlenmesi gerekir.)
- Eğitim, öğrenim ve değişim ölünceye kadar sürdürülmesi gereken bir alışkanlık, bir yaşam biçimi haline gelmelidir.
- İnsan hakları ile demokrasi bir yaşam biçimi olarak benimsenip her alanda uygulanması ve sürekli geliştirilmesi gerekir.
- İnsan haklarına demokrasi kültürüne aykırı olan örf adet ve dini inançla mücadele edilmesi gerekir.
EMEKLİ KÖYÜ PROJESİ
1. AMAÇ :
Bu projenin amacı aktif çalışma hayatı sona eren emeklileri, genç yaştan itibaren stresli şehir yaşamından uzakta, daha sağlıklı bir ortamda yaşatmak.
Aktif çalışma hayatında elde ettikleri bilgi ve beceriyi değerlendirmek.
Muhtelif çalışma ve aktivitelerle, hayata olan bağlılığı güçlendirmek.
Benzer yaştaki ve dünya görüşündeki insanları bir araya getirerek, sevgi dolu “insan odaklı” bir yaşam imkânı sağlamak.
2. KAPSAM :
Bu proje profesyonel iş hayatında gerçekten bir şeyler üretmiş, bilgi ve beceri sahibi olan ve çalışmaktan zevk alan insanları kapsayacaktır.
Bir şekilde para veya güç sahibi olmuş ve bunu kullanarak yaşamını sürdürmeye çalışan insanlar bu projeye alınmayacaktır.
Bu projede yer alıp bu tarz yaşamı seçen kişiler, insan odaklı yaşamı seçmiş kişiler olacaktır. Yani profesyonel iş yaşamında elde ettikleri her türlü gücü (Para, mevki, unvan, rütbe, bilgi vs. ) başkaları üzerinde hâkimiyet kurma aracı olarak kullanmayacaktır.
Bu proje insan odaklı yaşam kültürünün oluşturduğu yaşam dizgesinin uygulandığı bir projedir ve yaşlılık bölümünü kapsar.
3. PROJE SEBEBİ :
Tarım toplumunda insanlar toprağa bağlı olarak, büyük aile düzeni içinde yaşıyorlardı. Yani Anne, Baba, Büyük anne, büyük baba ve çocuklar hepsi aynı evde yaşıyordu.
Bu toplum düzeninde çocuklar, yaşlılığında anne ve babalarının bakımını üstleniyordu. Aileler için sahip olunan çocuk geleceğin sigortası olarak görülüyordu. Bu nedenle de aileler çok sayıda çocuk sahibi oluyordu.
Sanayi toplumunda uygulanan “emperyalist yaşam dizgesi “ Ailenin yapısını tamamen değiştirdi.
Anne, Baba ve çocuklardan oluşan çekirdek aile şeklinde yaşam sürdürülüyor. Çocuklar daha okul yaşamı bitmeden, ailenin oturduğu yerden başka bir yerdeki üniversiteye giderek, erken yaşta ailelerden kopuyor. Okuldan sonra başlayan iş hayatı da büyük bir olasılıkla başka bir şehirde yaşamayı zorunlu kılıyor.
Yaşlılar, yine büyük şehirlerde yalnız başlarına büyük evlerde (çocukları gittiği için boşalan evler) yaşamını sürdürmeye çalışıyor.
Kendine bakamayacak duruma gelen yaşlılar, evlerde parayla tutulan bakıcı kadınlar tarafından bakılmaya veya yaşlı bakım evlerinde yaşamlarını sürdürmeye çalışıyorlar.
Güç odaklı emperyalist dizgede bazı yaşlılar son ana kadar sahip olduğu maddi imkânları kullanarak çocukları dâhil herkesi köle gibi kendilerine hizmet ettirecek şekilde yaşamını sürdürüyor.
Güç odaklı yaşam dizgesinde yaşamın amacı çok miktarda paraya sahip olmaktır. Bu yaşam şeklinde dostluk, sevgi yoktur. Her şeyin parayla alınıp satılacağı insanlara öğretilir.
Yaşlılıklarında da parası için evlatlarının kendilerine bakmasını veya bir şekilde baktırmasını beklerler.
Paranın egemen olduğu bir sistemde insan hayatının ve sağlığının değeri yoktur. Baktıkları ve ilgilendikleri insanlar, bakıcıları için kendilerine kazanç sağlayan birer araca dönüşmüştür.
4. PROJENİN GENEL NİTELİKLERİ :
- Bu proje kar amaçlı olmayacaktır.
- İnsanların ölümü beklemekten başka bir şey yapmadığı bir huzur evi veya yaşlı bakım evi olmayacaktır.
- Bu proje insan odaklı yaşamın hedef alındığı ve katılımcıların güçlerinin birleştirilerek, huzurlu bir yaşamın sürdürüldüğü bir organizasyon olacaktır.
- Ortak yaşamda herkesin kendisine ait barınmasını sağlayan ufak bir ev veya yaşam alanı olacaktır.
- Günlük yaşamda herkes 1–3 saat arası muhtelif işlerde çalışarak ortak yaşama katkıda bulunacaktır.
- Oluşturulacak olan köy, denize yakın, uzun süre ılık iklimin olduğu bir yerde olmalıdır.
- Ortak kullanım alanları olarak, muhtelif yemek ve dinlenme yerleri, kütüphane, oyun salonları, spor salonları, muhtelif hobi çalışmaları için alanlar olmalıdır. (Resim, heykel atölyeleri sebze ve meyve bahçesi, çiçek bahçesi gibi)
- Ziyarete gelen çocukların ve torunların tatillerini geçirebileceği ve konaklayabileceği tesislerde bu proje içerisinde ayrı bir motel sistemi ile kurulup işletilebilir.
- Tesisteki hizmetlerin çoğu köyün sakinleri tarafından iş bölümü yapılarak yerine getirilecektir.
- Yönetim şekli tamamen demokratik bir düzen içerisinde olacaktır.
- Bütün faaliyetler şeffaf olacaktır.
5. PROJENİN BÖLÜMLERİ :
A. HUKUKİ KONULAR :
- Köy sakinlerinin oturdukları evlerin mülkiyeti nasıl olacak.
- Ortak kullanım alanlarının mülkiyeti nasıl olacak.
- Bu organizasyonun hukuki statüsü nasıl olacak (Dernek, yardımlaşma kurumu, vakıf vs.)
- Yönetim şekli ve yönetim esasları nasıl olacak.
- Devletle ve yerel yönetimlerle olan ilişkiler. (Vergi, çöplerin toplanması, tutulması gereken kayıtlar, güvenlik, denetim vs.)
B. MALİ KONULAR :
- Projenin bir kuruluş maliyeti birde işletme maliyeti olacaktır.
- Kuruluş maliyeti için gereken paranın köy sakinlerinden nasıl temin edileceği iyi planlanmalıdır.
- İşletme gideri iki şekilde olacaktır. Birincisi herkesin eşit olarak katılacağı elektrik, su, ısınma, personel gideri gibi giderlerdir. Bunun için her ay köy sakinlerinden ne kadar ve hangi yolla para toplanacağı, planlanmalıdır.
- İkinci gider ise, yeme, içme, muhtelif etkinlik için yapılan harcamalar gibi giderlerdir. Bu giderlere herkes katıldığı oranda ödeme yapması uygun olur.
- Köy içerisinde nakit para yerine kredi kartı benzeri bir sistemle bütün ödemelerin yapılması uygun olur.
C. İNŞAAT :
- Köyün kurulacağı yerin ve alanın secimi. ( Deprem riski, Gelecekteki iklim değişikliği gibi konular göz önünde bulundurulmalı)
- Yapılacak bina ve diğer tesislerin projelendirilmesi.
- Kullanılacak olan yeni inşaat teknikleri ve malzemelerin belirlenmesi.
- Bütün faaliyetler kar amacı gütmeden yapılacaktır.
- Proje sürekli gelişim ve değişime açık bir yapıda olmalıdır.
- Emekli köyü sakinlerinin, çocukları ve torunlarının her yıl gelip belirli bir süre makul bir ücretle tatil yapabilecekleri bir motel veya tatil köyü projeye dâhil edilmelidir. (Bunun amacı Sevdiğimiz insanlarla daha çok vakit geçirme imkânı sağlamaktır.)
D. İDARİ KONULAR :
- Köydeki yönetim şekli katılımcı demokrasinin egemen olduğu bir şekilde olmalıdır.
- Yönetim organizasyonu çok iyi planlanmalıdır.
- Herkes bütün karalarda ve yönetimin muhtelif kademelerinde görev ve sorumluluk üstlenmelidir.
- Muhtelif konularla ilgili komisyon ve komiteler oluşturulmalıdır. Herkes profesyonel iş yaşamındaki elde ettiği bilgi ve beceriye göre buralarda görev almalıdır.
- Aşağıdaki konularda nasıl bir uygulama yapılacağı ayrıntılı olarak düşünülüp planlanmalıdır.
- Sağlık hizmeti
- Güvenlik
- Eğlence ve oyun
- Geziler.
- Bakım ve onarım
- Çevre tanzimi ve temizliği
- Yiyecek ve içecek.
- Ortak mekânların idaresi ve temizliği
- Şikâyet ve sorunları giderme
- Adli konular.
- Ulaşım hizmeti
- Denetim ve değerlendirme.
- Yaşlı ve hastaların bakımı nasıl olacak?
- Misafirhane bölümünün idaresi nasıl olacak?
- Fidanlık ve tarım arazilerinin idaresi?
- Kurallara uymayanlara verilecek cezalarla, yaptırımlar neler olmalı karar mekanizması nasıl çalışmalı.
- Sistemin geri beslemesi sağlıklı ve düzgün çalışmalı sürekli kendini yenileyebilmelidir.
- Hangi konu ve kararlarda direkt temsil sisteminin uygulanacağı hangilerinde ise temsili sistemin uygulanacağı belirlenmelidir.
SON. Başa dön..
Yorumlar -
Yorum Yaz